В протестна готовност са работещите в държавната фирми Ел Би Булгарикум във

...
В протестна готовност са работещите в държавната фирми Ел Би Булгарикум във
Коментари Харесай

Работещите в Ел Би Булгарикум са в протестна готовност

В протестна готовност са работещите в държавната компании " Ел Би Булгарикум " във Видин, единствено ден след министерстката аудиенция в базата, съобщи кореспондент на " Фокус “ . Членовете на синдикалната организация към КНСБ, в индустриалната база на млекопреработвателно дружество, са изпратили протестна декларация до централата на КНСБ, управлението на сдружението и медиите, заяви за " Фокус “ Любен Любенов, регионален координатор на синдиката за Видинска област. Текста на декларацията е признат на синдикално заседание, провело се на 30 януари 2024 година в индустриалната база Видин.

Исканията им са за съблюдаване на трудовото законодателство, възстановяване на работните условия, за разговора с управлението на държавното сдружение  и повишение на заплащането. В декларацията, работещите упорстват за нарастване на главните заплати с 30% в този момент и с още 20% след шест месеца, за равнене на главните заплати на магазинерките от Видин с тези в София. 

Според синдикалистите последно междинната работна заплати във видинската база е увеличена с 10 % през декември 2022 година, през 2023 година е имало нарастване, само че не я ясно с какъв брой и на кого и по какви критерии е било. По думите на работещите, в сдружението поставя много ексклузивен труд, само че същият нито се компенсира, нито се заплаща. От синдиката показват, че през предходната година компенсацията на високата инфлация се е свела до нарастване с 50 лева.; идентични съществени заплати за една и съща длъжност; по-високи съществени заплати за технолозите.

На 30 януари на посещаване в сдружението бе изпълнителният шеф Ивайло Лилов, който придружаваше министърът на стопанската система и промишлеността, дружно с представители на Областна администрация и народен представител от Видин. Те разгледаха предприятието, само че по този начин и не бяха извършени публични диалози  и договаряния с работещите и със синдикалисти, оповестиха от компанията.

Днес изненадващо в сдружението е почнала инспекция на Инспекцията по труда, за съблюдаване на трудовото законодателство, осведомиха от синдикатите.

От синдикалната организация, прецизираха, че ще изкачат до края на седмицата отговор от управлението на предприятието на настояванията си и в случай че това не се случи, ще се премине към протестни дейности, планувани от закона-затваряне за един час на пътя, предупредителни едночасови стачки със прекъсване на произвеждане и крайният вид е ефикасна стачка. 

По рано през днешния ден Министерство на стопанската система и промишлеността, популяризира прессъобщение до медиите с изказване на изпълнителният шеф на " Ел Би Булгарикум " Ивайло Лилов. В него се споделя, че дружно с министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов са били на посещаване в индустриалната база на сдружението и там са извършени диалози със чиновниците и управлението. На място са набелязани опциите за рационализация на индустриалния развой и възстановяване на социално-битовите условия. Никой от чиновниците не е сложил условия това да се случи до дни. По отношение на настояването на работещите за нарастване на заплатите изпълнителният шеф показва, че такива диалози могат да бъдат извършени, само че това ще зависи и от приходите за тази година. " Ако имаме задоволителна приходна част, няма никакъв проблем да водим диалог за нарастване на възнаграждението. Но с цел да осигурим средства, това значи първо да бъдат покрити загубите, нанесени на сдружението в предходния интервал, което да разреши развиването на дейна активност по бизнес проекта на компанията за 2024 година " Изпълнителният шеф на сдружението, в известието припомня, че за 2023 година компанията ще бъде на загуба в размер на 3 млн. лв., насъбрана от предходното му управление. Същевременно новото управление към този момент е подхванало дейности за финансовата стабилизация на сдружението, с цел да може да се модернизира и обнови индустриалната му база и всичко останало, което е нужно за обезпечаване на активността на сдружението.

По данни на управлението на " Ел Би Булгарикум " междинната заплата на работещите в индустриалната база - Видин е както следва: октомври – 1906,88 лева; ноември – 1932,51 лева; декември – 3582,23 лв.. Като за месец декември са включени и бонусите, които се изплащат два пъти годишно на чиновниците в индустриалната база. 

Ирена Данаилова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР